domingo, 3 de noviembre de 2013

IN FRAGANTI

Ciutadans empoderats, amb les seves imatges, han posat en evidència actuacions de la policia catalana. En tres anys, el conseller Puig amb prepotència i el conseller Espadaler amb cinisme han protegit el comandament de Manel Prat, responsable de policies sense control.  El Parlament hauria de produir el relleu i reformar una "estructura d'estat", sota mínims democràtics.

el càstig i la mort

Si els homes que van reduir i colpejar a l'empresari Juan Andrés Benítez no haguessin portat uniforme de mossos d'esquadra, probablement es parlaria de linxament. Els símbols del poder actuen i limiten l'ús de les paraules que millor expressen la realitat. En aquest cas, s'ha executat a una persona sense procés i en forma tumultuosa.

L'autòpsia acredita que la causa de la mort van ser “múltiples traumatismos sobre la región craneo-facial”. En coherència  amb això, la policia nacional, encarregada per la jutgessa de fer un informe, conclou que Benítez rep cinc cops de puny al seu cap i adverteix l'ús d'un objecte extensible. A més, els vídeos casolans transparenten a mossos que actuen com ho fan els sicaris, sense pietat.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (UDC) crida a no precipitar-se, però ell mateix es precipita i es contradiu. Un dia valora l'informe de la policia i es planteja la possibilitat de prendre mesures disciplinàries si haguessin comès males pràctiques, i al dia següent qüestiona l'inform dient que, segons els seus vídeos, és insostenible la conclusió de l'informe que afirma males pràctiques com cops de puny al cap.

els consellers i els ciutadans

Espadaler sembla seguir els passos de l'anterior conseller Felip Puig (CDC). Si ho recordem, Puig va demostrar una defensa corporativa a mort amb el cos policial, negant la violència innecessària de la policia contra els manifestants del 15-M (2011) i els trets del mossos contra els manifestants, el 14-N (2012), que va causar la pèrdua d'un ull a Ester Quintana.

Puig va negar els abusos i l'ús de pilotes de goma, malgrat les imatges de vídeos de ciutadans que van circular per les xarxes socials i els mitjans de diferents parts del món. Espadaler enfila per la mateixa estratègia. Passa a l'ofensiva llençant un desafiament a la policia judicial restant-li validesa a seu informe i, fins i tot, pretén deslligar la mort dels cops rebuts en la zona craneo-facial de part dels mossos. 

Les persones comunes i corrents s'empoderen amb les tecnologies en les seves mans. Desvetllen les conductes criminals de policies contra ciutadans i despullen la insolvència de responsables polítics d'Interior i del cap dels Mossos. Així els ciutadans a més de exercir control social de l'autoritat política-policial, donen elements per discutir l'estat de la qualitat de la democràcia.

Manel Prat, porta als Mossos d'Esquadra sota mínims d'un Estat democràtic

és l'autoritarisme ...

Els Mossos d'Esquadra, sota la direcció del Manel Prat, mostren un elevat descontrol, exercint una violència innecessària contra manifestants, fent ús d'armes desproporcionades danyant la integritat física, maltractant a persones detingudes i ara sotmetent a un càstig brutal a una persona deixant-la en estat agònic i morint hores més tard.

Una pràctica policial tolerada i protegida políticament pels consellers d'Interior (Puig i Espadaler). Defensa corporativa dels comandaments i personal policial contra tota evidència, fins a caure en el ridícul de negar el què mostraven les imatges i donar múltiples versions contradictòries sobre l'actuació policial. Un comportament polític paradoxal, d'un accentuat autoritarisme en un context democràtic.

La majoria absoluta de CiU-ERC en el Parlament no pot ser tan irreflexiva com per no adonar-se de que alguna cosa està molt malament en la direcció policial. És la oportunitat de fer el relleu i iniciar un canvi profund en una "estructura d'estat" que no compleix amb els mínims d'un estat democràtic de dret. 

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario