miércoles, 13 de noviembre de 2013

EL PSC S'EN VA

La directiva de Navarro margina el PSC del procés pel dret a decidir. L'autoexclusió la fa després que Rajoy digués no al diàleg sobre la consulta, i quan la resta dels partits catalanistes decidissin presentar una fórmula legal per acordar-la. El PSC prefereix una reforma constitucional federal conduïda pel PSOE. En comptes d'una Catalunya sobirana, una Catalunya sota sobirania espanyola.

Navarro trenca el compromís de març

La directiva del PSC encapçalada per Pere Navarro s'ha decidit a abandonar el procés cap una consulta sobiranista legal i pactada. Així ho demostra la seva automarginació de l'acord de presentar davant el Congrés dels Diputats una declaració o proposició de llei a favor d'un referèndum segons l'article 150.2 de la Constitució espanyola.

El PSC argumenta la seva opció dient que la iniciativa hauria d'haver estat fruit d'un diàleg entre Mas i Rajoy, però, el president d'Espanya ha mantingut en ferm el seu rebuig a la demanda de Mas d'obrir un diàleg sobre aquest tema. La directiva de Navarro prefereix abandonar els partits del catalanisme polític en comptes de buscar formes de pressió política per trencar l'immobilisme de Rajoy.

El PSC s'ha decantat per tancar files amb el PSOE que, junt al PP i UPyD, és contrari al dret a decidir o anar cap a una consulta sobiranista legal i pactada. Navarro virtualment trenca el compromís que va subscriure en la declaració sobiranista del Parlament el 13 de març de 2013.

Mas escolta a Rubalcaba i s'en va del procés sobiranista

Rajoy diu no...

La direcció socialista en comptes de lluitar, junt a la resta de partits catalanistes, per el que s'hi havia compromès, aposta per un PSOE que, condicionat pel procés català, proposa una reforma constitucional federal. Una idea que Rajoy va descartar rotundament responent en el Senat a una interpel·lació del senador José Montilla (PSC).

Una reforma federal no assumida del tot pel PSOE, on moltes veus ni tan sols l'esmenten, i per tant raonablement aparcada en la Conferència Política. Una reforma sense una base social activa i sense un suport consolidat en el PSOE, a més de rebutjada sense ambigüitats pel PP. Una idea vaga sense horitzó en el curt i mig termini.

Catalunya ja va intentar quallar la idea federal en l'Estatut del 2005. Aleshores, el PSOE i el PP la van retallar, el PP la va impugnar i el Tribunal Constitucional la va sentenciar sota la complicitat passiva del govern de Rodríguez Zapatero. L'Estat espanyol va dir no al projecte federalizant del PSC, recolzat aleshores per ERC, ICV-EUiA i CiU.

...i Navarro, com si plogués

El PSC  diu que Mas hauria de dialogar i acordar la consulta amb Rajoy. Aquest li diu que no dialogarà ni acordarà res sobre la consulta. Però el PSC com si plogués. És clar que la directiva de Navarro vol deixar el procés sobiranista -obert la Diada de 1012- en un punt mort i frustrar-lo.

La seva opció és una aposta per un altre procés, de reforma constitucional conduït pel PSOE i, en aquest marc espanyol, trobar un nou encaix de tipus federal en l'Estat. Tal procés no podrà començar al menys fins el 2016 i suposant que el PSOE guanyi les eleccions i estableixi un govern amb suports per a sostenir tal canvi.

Però, quina serà l'opinió dels sectors del PSC crítics a Navarro? Quina actitud tindran quan el Parlament decideixi la declaració o proposició de llei sobre la consulta legal i pactada que es presentarà properament? S'acosten moments decisius pel PSC, entre la Catalunya sobirana que va votar el març o la Catalunya sota sobirania espanyola que va votar el PSOE el 28 d'octubre passat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario