miércoles, 19 de junio de 2013

UNA MIRADA ALS ULLS

A Catalunya, l'anomenat, amb cert menyspreu, "tercermundisme" es visualitza en l'augment de la misèria i pobresa; de seus ciutadans. També s'observa en les transgressions de drets humans fonamentals, com a la integritat de les pers ones, quan el govern permet l'ús d'armes que mutilen en forma irreversible el cos de manifestants i protegeixen la tortura i els abusos dels mossos d'esquadra contra catalans i estrangers.

les pilotes d'Espadaler

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (UDC) es resisteix a trencar un dels llegats que van simbolitzar l'agressiva política d'ordre públic del govern de Mas representada per l'ex conseller, Felip Puig (CDC): l'ús de pilotes de goma com a eina de repressió. Podem debatre-ho tot, però hi ha una línea vermella: “No es pot prescindir de les pilotes, rotundament, no”, va sentenciar Espadaler en el Parlament.

Nou persones han perdut un ull en deu anys a Catalunya, com a conseqüència de impactes de pilotes de goma en manifestacions públiques. Però, el conseller defuig parlar de víctimes i fins i tot nomenar-les en el seu informe davant el Parlament. Espadaler manté, encara que amb millors maneres que el seu antecessor, una defensa corporativa de l'acció policial: "els mossos han actuat sempre amb proporcionalitat", va dir.

El govern de CiU no ha atès estudis especialitzats concloents en afirmar que les pilotes poden causar danys irreversibles com la pèrdua d'un ull, hematomes cerebrals, perforacions pulmonars i intestinals, lesions a les extremitats. Ni tampoc, Espadaler ha considerat el fet de la mort d'Iñigo Cabacas Liceranzu, un jove de 28 anys, a causa d'una bala de goma disparada a Bilbao per la Brigada Mòbil de l'Ertzaintza.

contra les manifestacions

El què està en joc és la vida i integritat física i psíquica de ciutadans que participen o no en manifestacions públiques, perquè la munició té un tipus de trajectòria incerta, amb un vol arbitrari, imprevisible i per tant imprecís. Per tant, l'ús d'aquest projectil és un atemptat contra drets humans fonamentals, com el que reconeix la Constitució en el seu article quinzè.

Les característiques esmentades fan que l'acció policial, amb l'ús d'aquestes pilotes, sigui indiscriminada. Els trets no van contra persones violentes, sinó contra qualsevol manifestant. Els nou catalans cecs pel impacte d'aquesta arma no eren violents; cap d'aquests ha estat denunciat per cometre actes violents contra la policia.

Per això, l'ús de les pilotes té un efecte col·lateral de primer ordre: intimida a les persones a exercir el seu dret a manifestar-se en l'espai públic contra les polítiques de govern. La policia en un Estat democràtic ha de protegir els drets dels ciutadans, com el de manifestació, però els governs acostumen a transgredir-ho, com va ser el violent desallotjament de la plaça Catalunya el 2011

els governs protegeixen les policies

Els mossos són habitualment protegits pels governs, com quan el govern de Rajoy va indultar a quatre mossos d'esquadra sentenciats com a torturadors o quan l'ex conseller Puig va donar versions contradictòries a favor dels mossos sota sospita fundada d'haver causat la ceguesa d'un ull d'Ester Quintana o quan el conseller Espadaler es va negar a obrir una investigació davant la denúncia del periodista Bertrán Cazorla d'haver estat torturat pels mossos en la comissària de Ciutat Vella.

La qualitat de la democràcia està estretament relacionada amb el respecte dels drets humans dels ciutadans i les pràctiques dels governs són cada cop més autoritàries o abusives o transgressores de drets fonamentals amb els ciutadans que protesten contra les polítiques de governs que protegeixen els interessos del capitalisme financer sigui per convicció o subordinació.



 


No hay comentarios:

Publicar un comentario