lunes, 10 de junio de 2013

MAS, ANIRÀ A MADRID?

Mas dubta si iniciar ara el diàleg amb Rajoy. Mas hauria de canviar de rumb, deixant l'aritmètica parlamentària. Per què no s'obri cap un acord nacional que acabi amb la dispersió dels partits polítics i amb l'absència d'un moviment social i ciutadà divers, favorables al dret a decidir. Un acord en torn a aconseguir la consulta sobirana, la redistribució dels costs de la crisi a Catalunya i la defensa dels drets socials dels catalans.

 
No mirar cap el costat, toca iniciar diàleg i negociació segons full de ruta CiU-ERC

ERC reclama anar a Madrid

El govern de Mas ha demanat al govern de Rajoy una primera reunió per iniciar negociacions sobre la realització d'una consulta sobirana a Catalunya? Tot indica que no, malgrat que, com li va recordar ERC a CiU la setmana passada,  el 30 de juny haurien de començar-se les conversacions segons el full de ruta signat per ambdues agrupacions.

El President Rajoy va dir, ja fa temps, que no es reuniria amb el President Mas per tractar el tema de la consulta, perquè considera improcedent que una persona de la seva investidura obri un diàleg sobre una matèria inconstitucional.

Aquesta opció de Rajoy, en comptes d'estimular els partits favorables al dret a decidir per demanar junts que el President del govern espanyol accepti dialogar sobre una resolució aprovada per més dels dos terços del Parlament català, es mantenen cada cop més dispersos.

Mas, dubta

Mentre el cap d'ERC, Oriol Junqueras demana iniciar ja els tràmits per a la consulta, el cap del govern, Artur Mas, respon que hauria d'ampliar-se la base política i social que recolzi el referèndum: “Quants més siguem, millor" i el seu soci, el cap d'Unió, Duran Lleida, conclou que sense el suport del PSC i ICV-EUiA no es pot avançar cap a la consulta.

Sembla que Duran no s'ha adonat que Iniciativa des del començament és favorable a una consulta sobirana, com també les CUP, que semblen estar fora del seu vocabulari polític. Per tant el que veritablement preocupa és el PSC, el qual manté una posició ambígua davant la qüestió nacional.

El PSC s'ha compromès a recolzar una consulta sobirana pactada amb el govern d'Espanya, tanmateix en comptes de reclamar a Mas, com ho ha fet ERC, que fixi una data amb Rajoy, avala campanyes d'alcaldes socialistes contra una suposada "consulta no pactada" en un intent de desqualificar el procés cap a la consulta.

manca d'un moviment social ciutadà divers

Què espera Mas per iniciar el diàleg amb Espanya? És una mostra de debilitat del seu lideratge intern? o pretén revisar els terminis del procés sobiranista esperant que els socialistes puguin aclarir els seus vincles amb el PSOE i resolguin les contradiccions amb els sectors catalanistes, ara minoritaris?

En concret, el govern de Mas encara no és capaç de liderar amb força i cohesió política el trànsit cap a la consumació del dret a decidir. Tampoc exhibeix un moviment social i ciutadà divers, apoderat o convençut d'exigir, pel seu compte, el reconeixement d'una Catalunya com a subjecte polític sobirà.

Pot ser, que la formació d'un Pacte Nacional pel Dret a Decidir pugui ser l'inici d'un corrent catalanista divers, siguin o no favorable a la independència, que demostri a Madrid que la consulta no és un capritx o bogeria de Mas o de ERC o una ingenuïat de ICV-EUiA o del PSC, sinó la voluntat del 75% dels catalans que sí reclamen a Rajoy que autoritzi la consulta, com assenyala l'última enquesta.



No hay comentarios:

Publicar un comentario