domingo, 2 de junio de 2013

LES BUFETADES DEL PSOE

Catalunya no encaixa amb Espanya i el PSC amb el PSOE, tampoc. El federalisme del socialisme català no va ser reconegut pel socialisme espanyol amb Zapatero. Els senyals indiquen que això continuarà sent així amb Rubalcaba. Navarro s'il·lusiona amb convèncer als socialistes espanyols, però aquests no li aproven punts fonamentals de la seva proposta federal de reforma constitucional.  

PSOE i PSC no encaixen 

El PSC va rebre una nova bufetada del PSOE el dijous passat. Pere Navarro va viatjar a Madrid per donar una conferència sobre la seva política federalista per a Espanya. El PSOE va impugnar punts bàsics de la reforma federalista del socialisme català minuts abans de la intervenció del cap del PSC.

L'ausència de Pérez Rubalcaba i Elena Valenciano a la presentació va ser una altra mostra de la deterioració de les relacions entre el socialisme espanyol i el socialisme català. Aquest és un fenomen que al menys té una durada de deu anys.

Fa tres anys, El PSC al capdavant del catalanisme. Ara, aïllat, busca reconeixement a Madrid

El PSC del tripartit de Pasqual Maragall va incomodar al PSOE amb la reforma l'Estatut Autonòmic. La iniciativa es proposava canviar la relació política de Catalunya amb Espanya en un sentit federal. Des del Congrés dels Diputats, el PSOE va modificar dràsticament la proposta original: "nos hemos cepillado el Estatuto", va dir Alfonso Guerra, president de la Comissió Constitucional.

les bufetades de Zapatero

Per la seva banda, el President Rodríguez Zapatero li va donar l'esquena a Maragall quan aquell va optar per negociar -a la baixa- l'Estatut amb el cap de l'oposició catalana, Artur Mas (CiU) i després el va forçar a no presentar-se a la seva reelecció sent substituït per José Montilla.

El govern del PSOE va ser complaent amb la impugnació del PP a l'Estaut davant el TC i més encara amb la sentència del TC. Mentrestant, no va escoltar les reiterades advertències de Montilla sobre la creixent desafecció dels catalans respecte a l'Estat espanyol. 

La rúbrica de Rodríguez Zapatero va ser quan va incomplir la promesa al tripartit de Montilla de presentar a les Corts un projecte de llei per reposar les esmenes sancionades per el TC en relació a les competències sobre justícia. Curiosament, aquest és un dels punts que avui el PSOE rebutja de la proposta del socialisme català.

Després de les desavinences del PSC (Maragall i Montilla) amb el PSOE, el nou cap del PSC assenyala que Espanya no s'entén sense Catalunya, ni el PSOE sense el PSC, tampoc. Però sembla més evident que ni uns ni altres s'entenen entre ells.

Navarro presenta projecte federalista a Madrid sense Rubalcaba

els no de Rubalcaba

El PSC de Navarro va optar pel dret a decidir dels catalans, i el PSOE ho va rebutjar de pla dient que els catalans no tenen aquest dret al marge de la resta dels espanyols. Pel PSOE Catalunya no és una nació ni un poble amb dret propis, diferenciats. Per això no està pas d'acord en acceptar competències per a convocar referèndums territorials, per exemple.

El PSC planteja una reforma constitucional per obrir un procés federalista. Però això va ser el que va fracassar quan el PSOE va rebutjar el projecte original de reforma de l'Estatut. El PSOE de Rubalcaba parla d'avançar en l'Estat autonòmic en direcció federal, però sense reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat, ni acceptar competències de referèndums territorials, ni establir el principi d'ordinalitat en el sistema de finançament, ni considerar el traspàs de competències plenes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

la paradoxa de Navarro

El PSC de Pere Navarro pretén un acord amb Madrid i donar-li d'aquesta manera legalitat a la consulta. Però això requereix un front catalanista en què independentistes, confederalistes i federalistes puguin pressionar al PP i el PSOE per a que acceptin una consulta democràtica on els catalans puguin visualitzar les diferents alternatives i decidir sobre el futur de Catalunya.

Si la directiva de Navarro s'aïlla i actua en solitari no aconseguirà el reconeixement al dret a decidir i menys arribar a què el federalisme pugui ser l'alternativa triada pels catalans en forma democràtica.




No hay comentarios:

Publicar un comentario