lunes, 25 de febrero de 2013

MAS I LA CORRUPCIÓ

Mas es resisteix i considera al polític imputat un intocable. El President s'allunya del parer dels ciutadans. Farts de estratègies de silenci i de llargues davant la corrupció, rebutgen els partits del govern. I què fan? Aproven el seu aliat, ERC, amb un lideratge clar i exigent contra la  corrupció. 

el polític i el ciutadà

El polític és igual al ciutadà, és la premissa del President Mas per afirmar que un polític imputat no ha de deixar el seu càrrec. Tanmateix, això no és així. El polític és un representant del ciutadà; sigui perquè l'ha elegit o té un càrrec de confiança d'un govern elegit o perquè és un dirigent d'un partit polític, institució bàsica en una democràcia representativa on el ciutadà és el sobirà.

Els ciutadans renuncien o deleguen el seu poder en els polítics agrupats en partits. Al votar-los els donen confiança per a que facin les lleis i governin el país. Per això, quan un jutge decideix imputar a un polític, perquè troba indicis seriosos d'haver comès un delicte, la credibilitat del polític, davant els ciutadans, queda tocada, independentment de que hagi o no proves fermes o de la seva culpabilitat.

El polític no és un ciutadà qualsevol, és un representant d'aquest o del govern que ell va triar, o dirigent d'un partit polític que representa un sector de la ciutadania. Per això, el polític imputat ha de suspendre cautelarment els seus càrrecs públics i dedicar-se a la seva defensa. El polític imputat per un jutge és una persona qüestionada, que ha perdut credibilitat, un sospitós.

Per tant, el polític imputat ha de defensar-se apartat de la política fins que el jutge decideix no encausar-lo o condemnar-lo. Així, es garanteix el dret dels ciutadans a tenir representants nets, lliures de sospita, i permet al polític imputat defensar-se sense els poders confiats per la ciutadania. En cas de no ser encausat o ser absolt podria tornar a exercir la política amb reconeixement públic.

l'estratègia del silenci

Es tracta de garantir transparència política davant els ciutadans, qualitat política democràtica i neutralitzar la tendència marcada avui d'un comportament de classe política, d'una acció corporativa que erosiona la democràcia.

A més, d'aquesta forma s'evitaria el desenvolupament d'estratègies que alguns partits polítics empren per autoprotegir-se. És el cas del partit del President Mas amb el cas Palau. El jutge, Joan Maria Pijuan i la Fiscalia d'Anticorrupció consideren evidències de pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC, a canvi de concessions d'obres públiques d'administracions sota control de fins a 2003.

En tres anys i mig de procés, CDC en comptes d'investigar internament responsabilitats i donar explicacions públiques i raonables, és a dir, ser transparents davant la ciutadania, ha optat per el silenci i aprofitar la lentitud de la justícia, una forma coneguda per a que els delictes prescriguin i s'imposi la impunitat.

la diferència arriba al pacte CiU-ERC 

La diferència està en la mirada. (Foto: Reuters)
El govern de Mas va perdre 12 escons en dos anys per les retallades en despeses socials. Ara, en dos mesos, segons l'enquesta de CEO, perdria fins a 10 escons més. Tot això, en un període en el qual CDC -sense mesures de nous retallades, sobresurt per tenir destacats diputats i alcaldes compromesos en el cas Clotilde i el cas ITV.    

Aquesta abrupta pèrdua de CDC es dóna en un context on  la insatisfacció amb la política i els polítics ha crescut de 23,4% l'octubre de 2012 a 54,5% el febrer de 2013. Però, la percepció ciutadana no és igual per a tots. Mentre CDC cau abruptament, ERC, partit que dóna suport al govern de Mas, obtindria 7 escons més respecte al 20-N.

Ambdós, condueixen el procés d'autodeterminació sense fissures, de moment. I doncs, on està la diferència? En la percepció ciutadana sobre transparència i opacitat. Mentre el President Mas i CDC no acaben de gesticular davant casos greus de corrupció, ERC pren decisions ràpides: fa sis mesos va apartar al ex-conseller Jordi Ausàs i la setmana passada, el dirigent comarcal, Josep Carrapiço, només per ser cridat a declarar en qualitat de testimoni, va renunciar en forma cautelar.


 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario