viernes, 20 de julio de 2012

EL JOC d'ERC

A Catalunya, el cap del Govern és el cap del partit que governa. No es diferencia, com si que succeeix en un sistema presidencial, on el cap de govern no és el cap del partit. Aquest fet contradiu l'argumentació d'Esquerra Republicana (ERC) quan diu que la compareixença d'Artur Mas per explicar "els indicis" de financiació il·legal del CDC exposaria el prestigi de la Generalitat.

La indiferenciació de la gestió política del Govern i del partit, sota una mateixa persona, exigeix una aclaració formal precisament, en aquest cas de Mas, per evitar que l'institucionalitat es vegi tocada.  En el sistema català és el Parlament qui ha de vetllar pel bon prestigi de les institucions polítiques. 

Per tant, el normal és que Mas hagués acceptat comparèixer i aclarir els dubtes que hi ha sobre les actuacions de CDC en el cas Palau. El jutge Josep Maria Pijuan  va decidir que el partit de Govern dipositi una fiança de 3,2 milions d'euros per presumptes diners lliurats per Fèlix Millet i Jordi Montull (2002-2008) i per desviament de fons mitjançant facturacions falses (2007-2009).

Darrere del falaç argument de ERC, el que explicaria l'opció dels republicans és la aspiració de substituir al Partit Popular (PPC) com a soci privilegiat del Govern. Aquesta perspectiva es pot verificar en un seguiment de la línia traçada des d'un començament per l'actual directiva que presideix Oriol Junqueres.

ERC pretén reprendre el seu perfil independentista, diluït en la seva participàció durant el Govern del Tripartit (PSC, ERC, ICV-EUA)  i reposar-se políticament com un partit prop de CDC. Es tractaria d'estimular la dinàmica sobiranista de Convergència i tornar a ser percebut com un partit que es planteja com a horitzó una Catalunya fora d'Espanya.

El suport d'ERC a Mas, després de la decisió judicial, es dóna en un moment crític en que el Govern català rep una envestida del Govern d'Espanya per disciplinar-lo respecte a les competències re-centralitzadores.

ERC adverteix un moment favorable per acostar-se al Govern de Mas i allunyar-lo del PP a Catalunya. Tot això, subordinant una política de transparència democràtica, en aquest cas, d'un partit com CDC, tocat en el seu prestigi ètic, similar al del Partit Popular a nivell d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario