martes, 24 de julio de 2012

DE "L' ESTAT PROPI" AL RESCAT D'ESPANYA

Fa quatre mesos, en el congrés de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, prometia com a horitzó per a Catalunya un "Estat propi". Ara, ell mateix, es prepara per demanar al Gobierno de España un rescat financer que li permeti afrontar les seves obligacions amb els catalans. 

Per tant, l'horitzó és una Catalunya controlada financerament pel Ministeri de Hisenda i Administracions Públiques a càrrec de Cristóbal Montoro, el mateix que fa uns dies, tal com va dir el Conseller Mas-Colell, va tractar a Catalunya de "súbdit". 

Artur Mas ha sigut perseverant en l'aplicació d'una política econòmica d'austeritat amb severes retallades de la despesa pública i imposant rebaixes en els ingressos dels funcionaris. Per tot això, ha comptat amb el suport continu del Partit Popular.

A més, Mas, en el congrés de CDC, deia que el partit era un "coordinador de majories" a diferència de la resta de partits. No obstant això, la senyera del Govern -el concert econòmic, un pacte de més autogovern català- no ha pogut aconseguir el suport d'una majoria, fins i tot ha obtingut menys suport que el projecte d'Estatut del Govern del tripartit de Maragall.

El govern de CiU no ha sigut capaç de coordinar una majoria darrere la iniciativa sobiranista. El futur, després de sol·licitar el rescat, probablement reduirà a Catalunya a una situació residual, com ho anticipà l'ex President Jordi Pujol. 

D'avant d'això caben dues alternatives: o seguir complint els deures d'austeritat amb el suport del PPC, d'acord a les polítiques de Madrid o obrir-se a coordinar una  majoria política i social amb la resta dels partits i la trama de la societat civil catalana, sigui amb un govern o amb un suport parlamentari majoritari d'unitat nacional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario