martes, 30 de julio de 2013

CDC POT EMBOLICAR LA TRANSICIÓ NACIONAL

CDC i PP estan enfrontats per la qüestió nacional. Ambdós estan acusats d'haver-se finançat en forma il·legal. Avui comença demanar-se la dimissió de Rajoy. Demà, l'actitud negacionista de Mas podria frenar el procés d'autodeterminació. ERC, ICV-EUiA i CUP, compromesos amb aquest procés, quines exigències li faran al cap de CDC i del govern català?   

Mas i Rajoy amb la paraula

El President Mas haurà de comparèixer el dimecres davant el Parlament per explicar el finançament il·legal de CDC d'acord a les evidències reunides pel jutge del cas Palau. L'endemà, el President Rajoy haurà d'explicar davant el Congrés de Diputats el finançament il·legal del PP que porta el jutge del cas PP (Gürtel més Bárcenas).

Añadir leFins a quan Rajoy pordrà dirque tot és fals

El partit més votat a Catalunya i el partit més votat a Espanya han estat "imputats" d'apropiar-se en forma indeguda de recursos per a el seu propi profit per els jutges. Un senyal de la degradació del sistema polític que els ciutadans comencen a percebre i que defineixen com el segon problema després de l'atur.

Mas i Rajoy, segur, coneixen els fets que expliquen les anomalies financeres, però poques són les expectatives de que les aclareixin en les seves respectives compareixences. Cap dels dos hi concorrerà per la seva pròpia voluntat, sinó que pressionats. En el cas de Mas per l'exigència discreta del seu aliat, ERC,  i en el cas de Rajoy per la amenaça del PSOE d'obligar-lo a presentar-se mitjançant un vot de censura.

un fre a l'autodeterminació?

A diferència del cas del PP que posa en escac el govern de Rajoy (PSOE i IU li han demanat la seva dimissió i la resta de partits es definiran després de la compareixença de Rajoy), el cas Palau podria comprometre el procés d'autodeterminació, com ho va dir el propi President Mas: "sense transparència i sense posar fre a la corrupció no es pot avançar en el procés de transició nacional".

No obstant això, Mas manté l'opacitat del cas Palau al negar tota vinculació de CDC sense donar cap explicació sobre les evidències concretes reunides per una investigació judicial de quatre anys. Davant la decisió del jutge de l'embargament de la seu de CDC i d'acusar-lo de rebre diners privats, via Félix Millet, a canvi d'adjudicacions d'obres públiques a la empresa donant, el partit es limita a qualificar al jutge d'arbitrari.

Fins a quan Mas podrà dir que el que diu el jutge no és veritat

Per altra banda, el President Mas, a sis mesos d'haver-se reunit amb els més alts representants fe les institucions de control (Parlament, Tribunals, Sindicatures i Oficina Antifrau) i presentar 51 mesures concretes anticorrupció, només pot mostrar un portal sobre rendiment de comptes en l'acció del govern. En mig any és notòria l'inacció en matèries de regeneració democràtica. 

un cas essencialment polític

Així com la corrupció del PP posa en perill l'estabilitat del govern de Rajoy, la corrupció en CDC podria acabar danyant la legitimitat del lideratge del procés de transició nacional. Per tant, ERC, ICV-EUiA i les CUP, compromesos en aquest procés, han d'exigir a CDC una actitud de transparència política i que doni passos convincents davant l'opinió pública sobre les acusacions de finançament il·legal.

El problema de CDC amb la justícia és un tema polític, no només judicial. Compromet al govern que porta endavant el procés d'autodeterminació i per tant els interessos d'una majoria política i social important a Catalunya molt més enllà del partit de govern.    

    


No hay comentarios:

Publicar un comentario