lunes, 12 de agosto de 2013

EL TRESORER DE MAS

El President Mas s'ha declarat irresponsable jurídicament davant les acusacions del fiscal i el jutge del cas Palau, però sí que es reconeix políticament responsable de donar-li tot el poder al tresorer per gestionar els diners de CDC. La tranparència politica està lluny de Catalunya. Es requereixen propostes ètiques per legislar una política democràtica. Aquestes podrien provenir de sectors de la societat civil creïbles per els ciutadans.

fins a vendre el patrimoni

El President Mas - exigit per tots els grups parlamentaris, excepte CiU - va comparèixer al Parlament el dia abans del començament de les vacances d'estiu per explicar les acusacions del fiscal, confirmades pel jutge del cas Palau, de finançament il·legal de CDC. Mas va triar una data calculada per evitar impactes o debats no desitjats entre una ciutadania farta de la corrupció política.

La novetat més interessant de la compareixença va ser la seva afirmació sobre el tresorer de CDC: “tenia tant poder que fins i tot podia vendre patrimoni sense consultar-nos”. Una declaració que recorda quan els dictadors blindaven al cap de la policia secreta perquè els actes delectius que ordenessin no els comprometessin jurídicament.

Un "petit Bàrcenas" a CDC?

Quina és la lògica de facultar al tresorer de CDC perquè aconseguís diners en solitari, sense cap control de l'executiva del partit? Poder fer actes dubtosos o il·legals a favor del partit que no comprometessin a les seves màximes autoritats. És el costat fosc, en aquest cas, de CDC.

el portal del govern

Ni Espanya ni Catalunya tenen lleis de transparència que, per una banda posin a l'abast dels ciutadans les seves fonts i maneres de finançar-se i per una altra, inhibeixin comportaments delictius i no ètics dels responsables polítics.

Ara és difícil que el govern del PP a Espanya i el govern de CiU a Catalunya puguin encapçalar processos de regeneració democràtica. No és casualitat que ambdós no siguin capaços de crear un marc legal que exigeixin noves pràctiques de finançament dels partits i dels propis polítics.

En el cas del govern de Mas, després de més de mig any d'haver presentat 51 mesures concretes al Parlament, només ha obert un portal electrònic de accés a informació i dades públiques. Tanmateix, la web, entre molts buits, no permet als ciutadans fer demandes de dades i per tant, la informació publicada depèn exclusivament de la voluntat del govern.

la pilota està en la societat civil

La degradació de la política allunya als ciutadans de les institucions democràtiques, com són els partits polítics, i per tant la corrupció dels partits polítics és una amenaça per a la democràcia, abona un terreny que afavoreix el cultiu de l'autoritarisme polític sigui sota formes democràtiques o formes dictatorials.

Com iniciar una regeneració democràtica de debò?

És urgent proposar iniciatives creïbles per avançar cap una regeneració democràtica a Catalunya. Per una banda, el govern gesticula amb promesas que no compleix i treu fotos, de tant en tant, i per l'altra el Parlament sembla impotent quan ho debat.

Per tant, sectors de la societat civil, afins a l'ètica, la política i el coneixement haurian de promoure propostes que donin un horitzó ètic a les practiques polítiques, que sintonitzin amb una majoria de ciutadana i sensibilitzen a una majoria parlamentària per assumir de debò un procés regenerador.   




No hay comentarios:

Publicar un comentario