viernes, 5 de abril de 2013

EL GOVERN: DE RUMB EN RUMB

A cent dies, Mas inicia diàleg amb Rajoy i invita a ERC i PSC al govern. Però, el govern exclou a ERC, de l'estudi dels criteris per als pressupostos i dóna l'esquena al PSC interessat en fer una cimera dels partits polítics sobre els problemes socials de la crisi. El govern diu defensar l'estat de benestar i està disposat a fer retallades per més de 3 milions d'euros. Estan bojos si esperen suport, conclou Junqueras.    

l'oferta de Mas...

L'aliança CiU-ERC mostra cada cop més feblesa. Quan el portaveu del govern, Francesc Homs, li diu al president d'ERC, Oriol Junqueras, que no hi haurà consulta sense pressupost, s'assembla a un xantatge, una conducta més pròpia de rivals que de socis. Però, el fet també revela que ambdós partits no es reuneixen per fixar criteris en una cosa tant important com els pressupostos. Cadascun va a la seva.

A 100 dies: CiU-ERC un pacte insuficient (foto: abc.es)

Així, com és possible entendre l'oferiment del President Mas de formar un govern de concentració amb ERC i amb el PSC? El govern deixa al marge el parer de seu principal aliat, ERC, sobre com plantejar el pressupost, una eina fonamental per a futur dels catalans. Aquesta manera d'actuar li dóna la raó al president del PSC, Pere Navarro, quan diu que l'oferta de Mas és una frivolitat. 

Mas en el mateix acte en què demana deixar a un costat el tacticisme com a pràctica política, recorre a ell, llençant un globus sonda cap als republicans i socialistes. Si realment, el President volgués avançar cap un govern de concentració faria una cosa semblant al què va fer amb Rajoy, començar un diàleg polític amb les dues formacions polítiques en forma discreta.

...govern de concentració...

Aleshores, per què ho fa a través dels mitjans de comunicació? Està interessat, de debò, en formar un govern amb ERC i el PSC? o, és una gesticulació per aparèixer com a portador d'una política nova, d'unitat nacional, en comptes de partidista? És creïble que CiU vulgui fer un govern de coalició política?

Sembla que no, però hauria que preguntar-se què es requereix per fer un govern de concentració?  Primer que res, dir: vull governar amb vostès, dialoguem, a diferència de cridar-los al fet que entrin al govern, com si fos una qüestió de sumar, d'aritmètica.

Un govern de concentració és molt diferent a l'actual govern, partidari. Suposa un canvi o ajust important en el programa polític, econòmic i social. Es tracta de negociar una redistribució dels costos econòmics i socials mitjançant la fixació de noves prioritats i quantitats en les despeses del pressupost i obtenció de nous ingressos per enfrontar la defensa de l'estat del benestar (sanitat, educació, tercer sector), a més de polítiques d'inversions i estímuls a l'ocupació i formació.

...és possible?

Un govern de CiU, ERC i PSC requereix negociar ajusts en la política  del dret a decidir (ritmes, estils i condicions de la consulta), però sobre tot claredat en quina serà l'estratègia per enfrontar les resistències del govern de Rajoy i de les institucions espanyoles.

La pregunta és si CiU està disposada a revisar els eixos ja establerts i incorporar nous criteris, estratègies i mesures en el camp econòmic i polític perquè ERC i PSC se sentin partícips del nou govern de coalició í no sumes a les polítiques del govern actual.  

D'aquest, ni Mas ni Homs en parlen. Més, sorprenen quan fixen com a línea vermella la defensa de l'estat de benestar després de mostrar orgull per ser els que més van retallar el 2012 en l'Estat espanyol, i alhora estudien un pressupost amb un sostre de l'1,5% de dèficit, és a dir, disposat a retallar una mica més de 3 milions d'euros el 2013.

 "bojos"

El principal soci els ha qualificat de "bojos" si pensen que ERC els avalaria. Un qualificatiu coherent amb la patologia actual del govern que parla d'un govern de concentració i fa coses que condueixen a tot el contrari, l'aïllament.

Per acabar, una última paradoxa: el President Mas crida a un govern de concentració a ERC i PSC i alhora diu que no existeix maduresa política per reunir els partits polítics, fins i tot ERC i PSC, per tractar els problemes socials produïts per la crisi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario