miércoles, 13 de marzo de 2013

PSC, TORNA A CASA

Si els partits catalanistes - més de dos terços de representants dels catalans - estan convençuts que el dret a decidir és imprescindible per al futur democràtic, llavors els toca animar la societat civil per a què aquesta, creativament, demostri per tot arreu, davant Espanya i Europa que la solució és posar les lleis al servei de la convivència democràtica.  

més de dos terços

104 (77%) diputats dels 135 van aprovar la declaració per impulsar el dret a decidir dels catalans sobre el seu futur. La diferència entre la declaració d'ara respecte a l'aprovada el 23 de gener passat per 85 diputats a favor (62,9%) i 45 en contra (35,8%), és d'accent o d'èmfasi en com tirar endavant la decisió de quina relació ha de adoptar-se amb la resta de l'Estat espanyol. 

La primera declaració definia Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà i en virtut d'això es plantejava avançar cap a una consulta després d'un diàleg amb el govern central per donar-li legalitat i, si no fos posible, procurar una legalitat pròpia recolzada en el dret internacional.

Socialistes a casa, més distesos i somriuen
En canvi, la segona declaració defineix iniciar un diàleg de la Generalitat amb el govern d'Espanya per acordar una consulta als catalans per decidir el seu futur. Ambdues declaracions es proposen com a objectiu exercir el dret a decidir dels catalans per triar democràticament quin tipus de relació desitgen establir  amb l'Estat espanyol.

els partits, subjectes d'orientació

Així, es formalitza una majoria parlamentària amb més de dos terços de representants dels ciutadans. Aquesta nova situació és una oportunitat per comprometre un treball més unitari dels partits a nivell parlamentari. 

Per tant, sembla raonable la formació d'una comissió que gestioni la normativa preparatòria d'una consulta en coordinació amb la Generalitat. El Parlament ha de donar suport formal i de continguts al President de la Generalitat, de cara a iniciar un diàleg amb el President del Govern central. 

 la societat civil, subjecte d'animació

També, un acord d'aquesta envergadura podria ser l'inici d'una coordinació política horitzontal en diferents nivells del territori (províncies, comarques, municipis i districtes o barris) i sectors de la activitat social (universitats, escoles, centres de salut, organitzacions empresarials, sindicals, professionals, culturals i ONGs).

la societat ha de debatre i demostrar per tot arreu que volen decidir
El dret a decidir no és només d'implicació dels polítics, sinó també de la societat. Els dos terços, o més, no seran suficients perquè el Govern central o el Congrés dels Diputats o les comunitats autònomes o part important de la societat espanyola o les institucions europees, acabin per acceptar una consulta a Catalunya.

Per això, cal una societat catalana mobilitzada, capaç de transmetre en veu alta, clara i entusiasta la necesitat de reconèixer que l'exercici del dret a decidir a Catalunya convé per a la convivència democràtica d'uns i altres. 

moviment creatiu per tot arreu

el desafiament és animar a la societat catalana
Són moltes les formes de demostrar creativa i massivament en l'espai públic, xarxes socials, i en llocs de treball, estudi, culturals i esportius el sentit que té exercir el dret a decidir tant pels que desitgen refer els víncles de Catalunya amb l'Estat, com pels que volen un Estat propi amb compromisos polítics dins d'Espanya com pels que ambicionen un Estat propi, independent d'Espanya.

És de tota evidència que hi ha una crisi en la relació Catalunya-Estat espanyol. Una crisi oberta i creixent des de la segona legislatura d'Aznar, i aguditzada, sense pausa, des de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut votat pels catalans. Cal buscar una sortida democràtica i per això han d'ajustar-se les lleis que donin garanties a tots.

La convergència del catalanisme polític, sigui independentista, federalista o autonomista, i l'empatia d'una societat mobilitzada per tot arreu; tots dos, són condició necessària per arribar fer una consulta acceptada o tolerada per l'Estat espanyol i les institucions europees.

No hay comentarios:

Publicar un comentario