viernes, 27 de mayo de 2011

VOCABULARI AUTORITARI A CATALUNYA

"Operatiu de neteja" va ser l'eufemisme utilitzat per les SS per eliminar als jueus durant el nazisme de l'Adolf Hitler. La mateixa frase va usar i l'exèrcit serbi (del general Ratko Mladic) per eliminar als musulmans durant el govern nacionalista de Slobodan Milosevic. Ara, Les autoritats policials catalanes tornen a emprar-la contra els "indignats" que, encara no sigui per eliminar-los, sí que ho és per desallotjar-los de les places de Catalunya a Barcelona i Ricard Vinyes a Lleida.

L'ús de la paraula neteja suggereix la contrària: brutícia. El sentit comú diu que de la porquícia ens n'hem de desfer, perquè fa mal per a la salut. Curiosament, uns dels motius esmentats per l'autoritat policial va ser l'higiene, és a dir, les acampades podrien derivar en focus infecciosos per a la població. Un argument que pretén legitimar "l'operació de neteja" o de desallotjament dels "indignants" davant del sentit comú de la població.

Un raciocini semblant al emprat pel regidor Alberto Fernández Díaz (PPC) quan va dir en la seva campanya electoral: els immigrants han estat portadors de noves malalties. Una declaració per justificar polítiques d'eliminació d'immigrants en tant ser elements perillosos per la salut de la població. Tota una crida, conscient o no, a que brotin els sentiments racistes.

La neteja i l'higiene són la causa del desallotjament de les places de Catalunya i Ricard Vinyes, segons la policía. Es a dir, tot el contrari del que la opinió pública li havia reconegut durant els quinze dies d'ocupació de la plaça pública: la responsabilitat cívica, la netedat de l'espai ocupat.

El conseller d'Interior, Felip Puig ha de donar una explicació seriosa sobre perquè cal introduir "operacions de neteja" a Catalunya contra els sectors de la societat que es manifesten de manera cívica per canviar el sistema econòmic i polític a Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario