Així com el moviment 15-M ha commogut a Madrid, a Barcelona i desenes de ciutats espanyoles, el triomf de Giuliano Pisapia a Milà i Luigi De Magistris a Nàpols ha sorprès a la societat italiana.
Pisapia va dir que “la ciutat estaba morta i feia falta despertar el compromís dormit dels ciutadans”. Es va llençar al carrer i parlant amb la gent dels barris va adonar-se que la gent era escéptica de la política, però, alhora, desitjava treballar fer coses per la ciutat.
Pisapia va interpretar el fàstic i es va convertir en un líder, alleujat de la indolència dels polítics del centre esquerra italià. “El secret de seu èxit ha estat el treball del carrer”.
Les places i el carrer, l’espai públic convertits en l’escenari de la política. Com diu un jove de Milà, Emanuele Vitali, de 20 anys: "és un vent nou per la ciutat i per al país” i concloïa: "és aire net per respirar, és el futur”.
L’estil cívic, directe, uneix el triomf a Milà i Nàpols amb el moviment a Madrid, Barcelona i altres ciutats. Amdós, Pisapia i De Magistris, vencen contra el sistema imposat per Berlusconi, encara que tingui legitimitat electoral. És el propòsit del moviment 15-M, canviar el sistema polític basat en el duopoli partidari (PP-PSOE) i un sistema econòmic que degrada els valors polítics (de convivencia social) com el bé comú.
"Ara pensarem en el bé comú" ha dit Pisapia, un concepte desparegut en el llenguatge polític espanyol i català. També ha tingut una paraula per als immigrants quan va dir que s’ocuparia de l’acollida dels estrangers, gitans i musulmans, un llenguatge perillós per als polítics espanyols i catalans cap una immigració associada al crim per el PP de Espanya i Catalunya i ha recordat la seva atenció que donarà als joves, els oblidats i maltratats -més del 40% d’atur juvenil- per les polítiques neoliberals asumides per els socialistes i la dreta espanyola i catalana.
L’ex jutge Luigi De Magistris, de la Itàlia dels Valors, un altre concepte exclòs del vocabulari – i moltes vegades de la pràctica- dels polítics espanyols i catalans, en la mateixa línea de Pisapia, després de guanyar amb el 65% dels vots, ha dit: "Nàpols ha estat alliberada de la brutícia, la il·legalitat i de la política còmplice", una enveja pels valencians a propòsit del PP.
“La ciutat tornarà ser afectosa amb tots", un concepte de la tradició grega, del civisme, -l'amistat cívica- de la convivència, desconegut pels polítics espanyols i catalans. “Els indignats” segueixen allà, a les places, disposat a lluitar per aconseguir polítics que asumeixen valors capasos de conduir la política i l'economía cap una societat més justa i amable, com sembla que ja es distingeix en l' horitzó d’Itàlia.