miércoles, 7 de septiembre de 2011

EL TSJC TREU LA LLENGUA

Catalunya novament embolicada amb les institucions de l'Estat espanyol. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha advertit a la conselleria d'Educació de la Generalitat que té dos mesos per procedir a incorporar també el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament.

La resolució del TSJC torna posar en escac el model d'inmersió lingüística vigent des de 1983 a Catalunya. Ho fa a més d'un any de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut de 2010, després de la qual el Govern d'Espanya (Zapatero) es va comprometre amb el Govern català (Montilla) a prendre iniciatives per canviar la Llei Orgànica del Poder Judicial.

Així, el Govern espanyol prometia rescatar competències judicials autònomes a través de l'establiment del Consell de Justícia de Catalunya, rebutjat pel TC. Tanmateix ni el govern de Montilla ni menys el govern de Mas han reclamat el restabliment promès.

L'ordre del TSJC es fonamenta en la sentència del TC, la mateixa que la cap de llista del PSC, Carme Chacón, considerés satisfactòria, sense reparar que el TC sancionava com a inconstitucional el fet que el català fos la llengua vehicular i d'aprenentatge a l'ensenyament, ometent el castellà, l'única llengua oficial.

El President de la Generalitat, Artur Mas ha reaccionat amb virulència: "Porten molts segles tocant-nos el nas amb el tema del català, intentant que vagi a menys". Però, també des de fa segles que els catalanistes no tenen el coratge d'enfrontar el nus de la qüestió que hi ha darrera d'aquest recurrent tema.

L'Estat espanyol, les seves institucions, no reconeix Catalunya com a una nació, diferent a l'espanyola, i per tant amb capacitat d'autodeterminació. Catalunya pertany a "la indissoluble unitat de la nació espanyola", sense perjudici d'acceptar el concepte de "nació catalana", però sense efectes jurídics, sinó com autorepresentació ideològica, històrica o cultural.

I respecte a la llengua, el TC va dictaminar que ambdós llengües no només han de ser objecte de ensenyament, sinó també mitjà de comunicació en el conjunt del procés educatiu i per tant constitucionalment obligatori que siguin reconegudes com a vehiculars.

Si el President Mas i els catalanistes (democristians, liberals, republicans, socialistes, ecologistes, etc.) volen garantir la discriminació positiva del català com a llengua vehicular en el procés d'ensenyament, entre d'altres, com en el de l'administració, han de elaborar una política democràtica de la qual l'objectiu sigui aconseguir el dret en l''autodeterminació ( o dret a decidir).

En suma, ser una nació amb conseqüències jurídiques, no metafòrica. Però em temo que uns i altres tenen motius per a no portar les coses tan lluny. El propi govern, tan dramàtic per expressar el rebuig, depèn del Partit Popular per continuar la seva política de retallades i austeritat econòmica, definida com a la seva primera prioritat.

En tot cas la resolució del TSJC serveix per saber, en dos mesos més, quin és el pols del catalanisme, dels partits catalanistes que van ser derrotats per el TC l'any passat i que molt aviat es veuran enfrontats al compliment de l'ordre del TSJC.

lunes, 5 de septiembre de 2011

UNA ALTRA MIRADA DE CATALUNYA

Fa cinc dies, el post anterior: "CiU I LA POR A L'ALTRE", es preguntava quan seria possible que un alcalde digués que s'autoritzava un projecte de centre de culte en virtut dels drets humans (article n 18) i el compliment de les normes administratives. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU) ho ha fet.

A diferència dels seus col·legues de Salt i Torroella de Montgrí-L'Estartit, Vila ha presentat un projecte, d'acord a les normes de la llei aprovada pel tripartit encara vigent, pel qual els ajuntaments estan facultats per cedir terrenys destinats a la construcció de centres de culte.

A més, ha justificat el seu projecte dient que compleix amb els "principis de la democràcia occidental", que precisament es basa en els drets humans. Vila critica la reforma anunciada pel govern de CiU, perquè contravé aquests principis.

L'alcalde afegeix que el projecte és un element per a la convivència i la integració. Per ara, les confessions interessades són les que professen els cultes ortodox (romanesos), testimoni e jehovà (americans) i islàmic (marroquins).

L'alcalde Vila assumeix el "fet nou" que ha portat la globalització. Visualitza una Catalunya barrejada per una població culturalment diversa. Davant això, crea espai per a que la diversitat, religiosa en aquest cas, es manifest en llocs dignes i apropiats. Una forma de normalitzar el que ja esdevé a la societat, de gestionar una ciutat amb cohesió social i convivència.

L'alcalde de CiU a Figueres s'ha cregut la metàfora de la Casa Gran promoguda per Mas fa un temps i actua en conseqüència. Mentre el Govern de Mas prepara una reforma que introdueix criteris subjectius per a que els alcaldes resolguin construccions de llocs de culte d'acord a les circumstàncies i no segons el dret dels ciutadans , com ho ha fet l'alcalde Vila.

jueves, 1 de septiembre de 2011

CiU I LA POR A L'ALTRE

Els alcaldes de CiU a Salt (Jaume Torramadé ) i a Torroella de Montgrí-L'Estartit (Jordi Cordon) van revocar les construccions de mesquites i un centre de culte evangèlic decisió presa pels seus antecesors en l'Ajuntament argumentant questions d'avantatges econòmics i estètics urbans.

El Govern de CiU s'acosta a reformar la llei de centres de culte, aprovada per el Govern Tripartit (2009), que obligava als ajuntaments a preveure terrenys d'ús religiós. Ara, els alcaldes podran decidir les noves construccions de centres de culte d'acord a "les característiques arquitectòniques, culturals, de tradició, històriques i l'impacte sobre els elements artístics” dels projectes.

Els que professen ambdós religions -islàmica i evangèlica- són majoritàriament immigrants residents que procedeixen del món àrab (i Pakistan) i del món americà. Per tant, les mesures es proposen contenir la lliure expressió del culte religiós, de mantenir els privilegis de l'Església Catòlica com si fos un acte per cautelar la tradiciò i la cultura catalana.

Aquestes actituds i mesures col·loquen a CiU en línia amb el tradionalisme catòlic pre-conciliar, hereu dels esperits dels creuats. El Govern de Mas dóna la esquena a un aspecte propi de la identitat europea, de la il·lustració -la llibertat religiosa- com ho va reconèixer amb sabiduria i humilitat el Papa Joan XXIII en un discurs als bisbes del món (1963) .

Quan serà possible escoltar a un alcalde dir: s'autoritza la construcció d'una mesquita o d'un temple evangèlic en virtut del dret a la llibertat de manifestar la religió o la creença, individual y col·lectivament, tant en públic com en privat, per l'ensenyament, la pràctica, el culte i la observància i per complir amb les normes administratives.

Per això, cal assumir que a la nostra època, la de la globalització, li correspon construir una societat intercultural en la qual es respectin els drets humans de tots, en aquest cas dels catalans i dels nouvinguts a una Casa Gran com va prometre un dia Artur Mas, però que ara, el seu Govern s'obstina en empetitir sota la por a "l'altre".