lunes, 11 de abril de 2011

L'ATREVIMENT DE CONSULTAR

Les consultes sobiranistes a Catalunya han acabat. En dos anys, associacions de ciutadans de pobles i ciutats han aconseguit mobilitzar 885.000 persones per a pronunciar-se per la independència de Catalunya. A Barcelona han votat el 257.645 (21,37%).

Els resultats sorprenents d'aquestes consultes ciutadanes (no institucionals), simbòliques, no vinculants, creuen un fet polític difícil d'eludir. Més encara, quan han rebut un reconeixement majoritari per la seva serietat, rigorositat i alta eficiència organitzativa.

La alternativa d'independència està en el centre de la política catalana. El Parlament discutirà, per primera vegada, un vot per la independència. Així i tot, cal preguntar-se si és el començament d'un debat institucional sobre el tema. Què faran els partits polítics que es defineixen com a catalanistes?

Alguns d'ells, superararan o no la idea d'independència com a consigna o com un objectiu sense estratègia? S'atreviran a elaborar una carta de navegació seriosa i concreta cap a la independència? Buscaran acords polítics per a guanyar una majoria de catalans que es posin rere l'objectiu de dret d'autodeterminació (dret a decidir), com a pas previ per a definir el futur de Catalunya?

No hay comentarios:

Publicar un comentario